Omgeving

Drenthe is prachtig! Al zeggen we het zelf.

Landgoed Onbestempeld | Vakantiewoning Drenthe
Herfstig Hamshoffbos

Natuur

Ons landgoed is gelegen midden in de Drentse natuur. Ons terrein wordt letterlijk aan alle kanten omgeven door de bossen en weilanden van de stichting Drents Landschap. ’s Ochtends wordt je wakker met een concert van de verschillende vogels. In onze schuren en onder sommige afdakkjes broeden de boerenzwaluwen. Jachtvogels zoals de buizerd kunnen gespot worden. Achter ons gastenverblijf loop je zo onze tuin in, waar wij de komende jaren een permacultuur inrichten. Daarachter hebben wij nog een weide van bijna een hectare. Hier staan ook onze twee wolvarkentjes, Wilhelmina en Frederique. Soms land hier een ooievaar. Je kunt er aan de bosrand hazen zien wegschieten. Een wolf hebben we nog niet gesignaleerd.

Steek de weg over en loop het Hamshoffbos in. Dit kleine bos was ooit het bezit van de dames Hamshoff uit Den Haag, die hier twee ‘zomerhuisjes’ hadden. Aan het eind van het bospad volg je de stroom van de Oude Diep. Deze oude beek is na de kanalisatiedrift van de ruilverkaveling recent weer hersteld in een meanderende beek.  In de drassige weiden langs de beek groeien zeldzame bloemen zoals de zonnedauw en orchis.

De buurt verkennen

Landgoed Onbestempeld is de ideale uitvalsbasis voor fietsen en wandelen. Zo is er een ANWB wandelroute die de loop van de Oude Diep volgt. Je kunt ook zelf een klein rondje langs de beek lopen, linksom door het Hamshoffbos, Boerveldweg en Oostermaat, of rechtsom via de Secteweg, door het ‘Bos” achter Stuifzand langs, waar je halverwege via ‘stepping stones’ de beek oversteekt om via de Kerkweg weer terug te komen op de Wijsterseweg.

Landgoed Onbestempeld | Vakantiewoning Drenthe | Boerveenseplassen
Boerveenseplassen vanaf de Kerkweg gezien richting het oosten.

Even ten zuiden van ons landgoed ligt het voormalig kerkepad voor de Stuifzandse bevolking welke midden door het natuurgebied de Boerveense Plassen loopt. Dit is een vogelreservaat waarin ook grote runderen rondlopen. Het ruige gebied geeft een goed beeld van  hoe dit deel van Drenthe er begin vorige eeuw nog grotendeels bij lag.

Nationaal Park Dwingelderveld

Landgoed Onbestempeld | Vakantiewoning Drenthe | Dwingelderveld
Dwingelderveld – Natste heide gebied van West Europa

Even in de auto kom je in een klein kwartier bij het grootste aaneengesloten natte heidegebied van Nederland, het Nationaal Park Dwingelderveld. Uiteraard kun je ook op de fiets gaan, via Pesse, Eusinge en het idylische buurtschap Craloo. Dit is een prachtig afwisselend gebied, waar je wel een aantal dagen rond kunt wandelen.
Er zijn delen met vooral bos en juist hele open, drassige stukken. Er zijn meerdere schaapskooien. Het veld wordt doorsneden door een aantal verharde fietspaden. De omliggende toeristische dorpen Ruinen en Dwingeloo bieden de nodige horecavoorzieningen. Onze speciale tip: na een lange wandeling is het goed toeven in de gezellige de Bospub aan de bosrand nabij het buurtschap Lhee.

Landgoed Onbestempeld | Vakantiewoning Drenthe
Wow, wat is dit mooi zeg, winterzon in de namiddag

Andere natuurgebieden in de omgeving zijn het Nuijlerveld, boswachterij Ruinen, langoed De Vossenberg, het Mantigerveld, en natuurlijk het Drents-Friesewold.

Voorzieningen

Landgoed Onbestempeld is bereikbaar via de snelweg A28, Zwolle-Groningen of het NS station Hoogeveen waar we je kunnen afhalen, er rijdt namelijk  geen bus langs de Wijsterseweg.

Landgoed Onbestempeld | Vakantiewoning Drenthe
Pinken op het weiland aan de overzijde van de weg

Boodschappen kunnen gedaan worden bij de kleine buurtsuper Coop Koolhof in Pesse of in Hoogeveen, waar voldoende grote supermarkten voorhanden zijn.

Mocht de stilte van het platteland je teveel worden, zijn Assen, Groningen en  Zwolle goed te bereiken, zowel met auto als met de trein. Maar ook dichterbij biedt het centrum van Hoogeveen een gezellige winkelstraat, bioscoop en de relaxte horeca.

Landgoed Onbestempeld | Vakantiewoning Drenthe | Dwingelderveld
Dwingelderveld – Zandpaden bij het Lange Veen